• Tel: +381 63 591 817
0 Artikala - 0,00 Din.
Korpa je trenutno prazna!
Vaši Proizvodi Ažuriraj cenu

Pravilna setva travnjaka

Često je pitanje, kako pravilno formirati nov travnjak?

 

Da idemo redom:

 

Kad da sejemo travnjak?

 

Za uspešno klijanje postoje dva najvažnija faktora, a to su vlaga i toplota. Na samu toplotu ne možemo da utičemo, tu jednostavno moramo da se prilagodimo spoljašnim uslovima. Moramo sačekati da prođu jači mrazevi, kako se mlade klice ne bi oštetile.

Drugi najvažniji faktor je vlaga. Ako nemamo zalivni sistem, moramo dobro prilagoditi vreme setve, kad ima dovoljno vlage u zemljištu, i dovoljno padavina, da održi sloj zemlje gde se seme nalazi u dovoljno vlažnom okruženju.

Naravno ako možemo obezbediti redovno zalivanje, vreme setve se porilično proširuje.

 

Kako da pripremimo zemljište, pred osnivanja travnjaka?

 

Priprema zemljišta je jako važna za kasniji život trave. Nemojte žuriti, zhvalićete sebi, ako ispoštujete neke osnovne korake. Borba protiv korova je najlakša, ako se radi preventivno. Tojest, pre nego što posejete seme, pripremljeno zemljište ostavite par nedjelja, da bi seme korova koji se nalazi u zemljištu lepo niklo, kako bi to sve totalnim herbicidom uništili. Jako je teško boriti se sa korovom, kad se već travnjak formira. Totalni herbicid ima nekoliko jako pozitivnih svojstva. Deluje samo preko lista, u zemljištu neće oštetiti seme trave, u zemljištu već nema efekta. Posle prskanja, sačekamo da postojeći korov ugine, i ukloni se sa parcele. (Zahvalićete mi kasnije :) ).

Što se tiče samog zemljišta, gornji sloj, gde sejemo seme, treba da bude rastresito, kako bi se zadovoljili optimalni uslovi vlage i vazduha (da, i vazduh je potreban korenu). Treba da se obezbedi dovoljna debljina plodne zemlje, gde korenov sistem trave može da se razvija, i obezbedi hranjive materije travnjaku (izvođači građevinskih radova, ako čitate ovo, 5cm nije dovoljno, čast izuzecima). Treba de se uklone veći primesi, kamenje, kreč i cement obavezno. Mali kamenčići ne prave veliki problem, ako ih nema previše. Važmo je još da se što više niveliše zemlja, da bi i travnjak bio što ravniji, a ako je neravnomerna zemlja, desi se da se voda sliva sa viših delova na nižem i vlaga ne bude dobro raspoređena, pa tako i klijanje bude neravnomerno.

 

Kako pravilno da sejemo travu?

 

Na pripremljeno I očišćeno zemljište se poselje seme (može i ručno), ali treba da pazimo da je seme ravnomerno, i u preporučenim količinama. Orijentaciono 30-40g po kvadratnom metru, ali svaki proizvođač za određenu mešavinu daje i preporučene količine semena, i to treba ispoštovati.

Posle setve, grabuljama 'istapkamo' zemlju, kako bi seme malo 'palo' dublje, da ne ostane na površini zemlje. Teže će voda da je ispere, i duže će ostati u vlažnom okruženju,kako se ne bi isušio.

Posle ovih radova, ako postoji mogućnost da se pređe valjkom, da bi se malčice sabilje zemljište, ali nije od presudnog značaja.

 

Koje seme da izaberemo?

 

Velika je zabluda da je trava kao trava jedna vrsta, i svugde je ista. Postoje jako puna vrsta trave, kako ukrasne vrste, tako i za travnjake. Skoro u svim slučajevima se prodaju smeše travnjaka, koji su prilagođeni određenim uslovima, i itekako treba uzeti u obzir, da li je Vaš budući travnjak u hladu , ili na suncu, da li će se redovno gaziti, i koliko vremena imate za održavanje.

 

 

Naravno, sa ovim niste ni približno završili posao. Trava je živo biće, i kao takvo traži redovnu pažnju, kako bi i ostala lepa. Najvažnije je zalivanje, bez te osnovne radnje, nikakvi ostali uslovi neće doći do izražaja. Redovno košenje, i đubrenje su isto jaki važni za negovanje travnjaka.

Top