• Tel: +381 63 591 817
0 Artikala - 0,00 Din.
Korpa je trenutno prazna!
Vaši Proizvodi Ažuriraj cenu

Navodnjavanje teniskih terena od šljake.

Bilo da se radi o sportskom terenu u izgradnji ili postojećem, mora se obezbediti odgovarajuće navodnjavanje. Navodnjavanje teniskih terena od šljake je od velike važnosti. Automatski sistem za navodnjavanje štedi vreme i novac jer obavlja posao umesto osobe, i to vrši sa visokom efikasnošću, i za vrlo kratko vreme. Neposredni efekat ne zalivanja teniskog terena manifestuje se prašenjem. Čak i između dve igre, sistem za navodnjavanje možete pokrenuti za malo zalivanje - esvežavanje. Redovno navodnjavanje teniskog terena nije vidljivo, ali njegov osetni efekat je u održavanju fleksibilne strukture teniskog terena. Čak je i zalivanje ovde veoma važno, jer je igralište potpuno šljakasto, a ovaj prostor koriste i teniseri, niti jedan deo ne može da ostane suv. Tipična rešenja za ravnomerno navodnjavanje teniskih terena Idealno rešenje za navodnjavanje zemljanih teniskih terena je rotorska prskalica Hunter I-20SS sa metalnom glavom. Ove mlaznice su u stanju da navodnjavaju velike površine pod pritiskom od 3,5-6,9 bara sa umerenom količinom vode. Istureni deo je napravljen od nerđajućeg čelika. Uobičajene plastične mlaznice brzo se uništavaju šljakom, dok su mlaznice za teniske terene od nerđajućeg čelika izdržljive i vrlo pouzdane.

Nov travnjak – setva ili tepih trava

Kada se osniva nov travnjak, često čovek dodje u dilemu: da li da sejem travu, ili da postavim travu u busenu?

 

Ali da odmah razjasnimo nešto u početku, bez redovnog održavanja, na kraju ćete imati isti ružan rezultat.

Trava je živo biće, i traži manje-više pažnje, a naravno više pažnje, rezultira i lepšim krajnjim proizvodom. Naravno, postoje i otpornije vrste travnjaka, ali u određenoj meri morate posvetiti pažnju da bi dobili lep efekat u bašti.

 

MONTAŽA ZALIVNOG SISTEMA

Proces montaže zalivnog sistema je poprilično složen proces. Nijedna faza nije teška, ali određene korake moramo ispoštovati, da na kraju ne bude neprijatnog iznenađenja.

Pravilna setva travnjaka

Često je pitanje, kako pravilno formirati nov travnjak?

 

Da idemo redom:

 

Kad da sejemo travnjak?

 

Za uspešno klijanje postoje dva najvažnija faktora, a to su vlaga i toplota. Na samu toplotu ne možemo da utičemo, tu jednostavno moramo da se prilagodimo spoljašnim uslovima. Moramo sačekati da prođu jači mrazevi, kako se mlade klice ne bi oštetile.

Drugi najvažniji faktor je vlaga. Ako nemamo zalivni sistem, moramo dobro prilagoditi vreme setve, kad ima dovoljno vlage u zemljištu, i dovoljno padavina, da održi sloj zemlje gde se seme nalazi u dovoljno vlažnom okruženju.

Naravno ako možemo obezbediti redovno zalivanje, vreme setve se porilično proširuje.

ZIMSKO PRAŽNJENJE ZALIVNOG SISTEMA

Pošto su prskalice u nivou zemlje, one su osetljive na mraz. Zimi moramo isprazniti zalivni sistem.

Top