• Tel: +381 63 105 71 14
0 Artikala - 0,00 Din.
Korpa je trenutno prazna!
Vaši Proizvodi Ažuriraj cenu

Izbor prskalica za naš travnjak

Često dobijemo pitanja koji tip prskalice je odgovarajući za određenu zelenu površinu. Vrstu ili tip prskalice uvek određuje prvenstveno veličina parcele.

Ima izuzetaka, ali prvo ćemo da se pozabavimo ovim pristupom. Ako imamo veće površine, naprimer 10x10, ili više, uvek je zahvalnije koristiti veće prskalice. Na prvi pogled se čine kao skuplji izbor, ali ako izračunamo koliko više prskalica treba od manjih (jeftinijih), računica je maltene ista. A ako izračunamo koliko više kanala treba da se kopa, onda shvatamo da nismo ni jeftinije prosli. Druga stvar, koju moramo da uzmemo u obzir, je potrošnja prskalica u jedinici vremena (iliti litara u minuti). Manje prskalice su uglavnom sprej prskalice. Ovaj tip prskalica zaliva celu površinu odjednom. Izlazni mlaz je u obliku kišobrana, ili deo kišobrana, ako je nameštena da zaliva samo deo kruga, naprimer 90 ili 180 stepeni. Oni natope vodom površinu za manje vremena, ali zbog toga njihova potrošnja vode u minuti je dosta veća u odnosu na rotorske prskalice. Naravno sve ovo zavisi I od toga koliko vode imamo. Ako imamo na raspolaganju veću količinu vode, zbog potrošnje ne treba toliko da brinemo.

Veće prskalice su uglavnom rotorske, što znači da oni izbacuju uglavnom jedan mlaz vode, I glava se okreće. Zahvaljujući tome njihova potrošnja u minuti je mnogo manja, ali im zbog toga treba I mnogo više vremena da bi dovoljno natopili određen površinu.

Top