• Tel: +381 63 591 817
0 Artikala - 0,00 Din.
Korpa je trenutno prazna!
Vaši Proizvodi Ažuriraj cenu

Besplatno projektovanje zalivnog sistema!

Zbog velikog interesovanja, odlučili smo da ćemo produžiti akciju usluge besplatnog projektovanja i u 2021 godini.

Ako mislite da osnujete nov travnjak, ramislite i o zalivnom sistemu, da Vam ne bude žao kasnije da kopate svež travnjak, ili ako Vam je dosta suve trave, i neprestanog zalivanja sa manje više uspeha održavanja trave u lepom stanju, kontaktirajte nas, i napravićemo Vam besplatno projekat za zalivni sistem, bez bilo kakvih obaveza.

Često dobijamo molbe da kažemo okvirne cene za određene kvadrature, ali koliko je svaka bašta posebna, tako je i svaki projekat poseban i po izgledu i po ceni, to tek možemo posle odrađenog projekta. Na specifikaciji ćemo Vam iskazati koje prskalice za travu su potrebne, koji prateći materijal i oprema je potrebna  za njih,kao i  spojnice, poluspojnice i cevovod. Nećemo Vam naplatiti ništa za ovu uslugu, niti Vas obavezati ni na šta, nema skrivenih troškova. Vaša obaveza je jedino da nam dostavite potrebne informacije, kako bi napravili osnovu dvorišta, i postavili prskalice za travnjak. 

 

Tabela pada pritiska u PE (okiten) cevima

Pri početku projektovanja našeg zalivnog sistema, kao za travnjake, tako i za poljoprivredu, važno je odrediti dimenzije cevovoda. Imali smo prilike da smo morali projektovati zalivni sistem na 25 litara u minuti, a pumpa je mogla preko 100 litara vode dati u minuti, iz prostog razloga, što je glavni vod postavljen od cevi od ¾ cola (25 mm), I nije bilo mogućnosti da se zameni debljim. Važno je znati koliko vode imamo na raspolaganju, I koliko nam je potrebno I na osnovu toga staviti cevi.

Vrste prskalica

U zavisnosti od potrebe, kod automatskih zalivnih sistema razlikujemo zalivanje veštačkom kišom( POP-UP) ili“ kap po kap“ zalivanje, koje samo natapa zemlju ispod biljaka. Travnate površine, kao i površine koje imaju malo prepreka za mlaz vode iz prskalica uglavnom zalivamo POP-UP prskalicama.

MONTAŽA ZALIVNOG SISTEMA

Proces montaže zalivnog sistema je poprilično složen proces. Nijedna faza nije teška, ali određene korake moramo ispoštovati, da na kraju ne bude neprijatnog iznenađenja.

Šta treba znati o izvoru vode za zalivni sistem

Kad počinjemo sa projektovanjem našeg zalivnog sistema, ono što treba prvo da uzmemo u obzir je izvor vode. Tu spada kvalitet i količina vode u jedinici vremena. Na osnovu toga koju površinu trave zalivamo, određujemo koliko prskalica je potrebno da pokrijemo naše zelene površine. Ako naprimer imamo 10 litara vode  u minutu, a prskalice nam koriste ukupno 20 litara, onda zalivni sistem delimo na dva dela, i odjednom radi samo polovina prskalica.

 

Proces montaže prskalice za travu na cev

Ovim video prilogom želimo da Vam prikažemo po nama najjednostavniji i najjeftiniji proces montaže prskalica na cevi.

U videu se prikazuje prskalica Hunter PGP ADJ, ali sama izvedba je ista i za ostale tipove prskalica (Hunter Pro Spray, Hunter PSU, i Hunter PGJ ADJ). 

Ali da damo i kratak tekstualni opis. Na sam cevovod se montira obujmica, u nju se uvrće pop-up koleno, kao i u samu prskalice, i vezuje se swing-joint crevom.

Ovaj tip montaže je zahvalan iz više razloga. 

Mnogo je lakše pozicionirati samu prskalicu, jer ona u suštini 'pluta' u zemlji, nismo vezani sa visinom i sa nagibom za cevovod, nego lako možemo postaviti prskalicu na određenu dubinu. Često se desi, da nakon ulegnuća sveže obrađene zemlje, prskalica nije dovoljno duboko, i ovako možemo i naknadno da ispravimo ako se desi da nije na odgovarajućoj visini.

Sa druge strane, sama prskalica je mnogo otpornija na gaženje, jer nije u potpunosti fiksirana.

Izbor prskalica za naš travnjak

Često dobijemo pitanja koji tip prskalice je odgovarajući za određenu zelenu površinu. Vrstu ili tip prskalice uvek određuje prvenstveno veličina parcele.

ODREĐIVANJE RASPOREDA PRSKALICA

Pri određivanju rasporeda moramo da uzmemo više faktora u obzir. Pravilna raspodela je uglavnom da se prskalice montiraju pri obodu površine, I bacaju prema unutra, od prskalice do prskalice.

Opšte o zalivnim sistemima

Dva su izbora da bašti nadoknadimo preko potrebnu vodu. Jedan je ručno - crevom, ili premeštanjem nadzemne prskalice sa mesta na mesto, i u oba slučaja će prskati gde ne treba, ili neće svugde zadovoljavajuće dopremiti dovoljno vode. Druga opcija su podzemne prskalice za travu, koje se mogu tačno namestiti gde da prskaju, a gde ne, sa ili bez automatike. Zalivni sistemi rade isto sa ili bez automatike

Pravilna setva travnjaka

Često je pitanje, kako pravilno formirati nov travnjak?

 

Da idemo redom:

 

Kad da sejemo travnjak?

 

Za uspešno klijanje postoje dva najvažnija faktora, a to su vlaga i toplota. Na samu toplotu ne možemo da utičemo, tu jednostavno moramo da se prilagodimo spoljašnim uslovima. Moramo sačekati da prođu jači mrazevi, kako se mlade klice ne bi oštetile.

Drugi najvažniji faktor je vlaga. Ako nemamo zalivni sistem, moramo dobro prilagoditi vreme setve, kad ima dovoljno vlage u zemljištu, i dovoljno padavina, da održi sloj zemlje gde se seme nalazi u dovoljno vlažnom okruženju.

Naravno ako možemo obezbediti redovno zalivanje, vreme setve se porilično proširuje.

OPIS AUTOMATIKE

Šta je automatika, I zašto nam je potrebna?

Automatika se sastoji od centralne jedinice, elektromagnetnih ventila, I raznih senzora.

Top